Belöningsbaserad weightpull – vad sjutton ska det vara nödvändigt för?

Detta blogginlägg skrevs ursprungligen för att publiceras på Svenska Weightpullklubbens blogg.
 

Hej allihop! Irene Westerholm heter jag. För några av er är jag en välbekant person men det är säkerligen en hel del av er som ännu inte känner till mig – så jag börjar med en kort presentation ur wp-perspektiv:
 
Början, en solig sommardag för länge sedan
Det var sommar och året var 2001, snart 20 år sedan. Jag var ung, aningen naiv och hade fastnat för den hundras som jag därefter dedikerat mitt liv till. Jag hade dessutom engagerat mig i dåvarande rasklubb – Svenska Pitbullterrierföreningen och vid sidan om medlemsträffarna vi anordnade fanns även ett gäng som börjat träna weightpull. Eller försökte – lite smått trevande, i alla fall. Ingen hade rätt utrustning, fåtalet hade sett videoklipp på hur det gick till i andra länder, men viljan fanns! Där och då provade jag och min dåvarande hund Psycho Zorro på att dra tungt för första gången. Att få se varenda muskel i hans kropp sträva efter att få vagnen i rullning var magiskt..! Och efter det har wp varit en del av mitt hundliv. Jag har inte tävlat mycket (av olika anledningar), men ändå varit aktiv inom sporten och klubbarna som funnits, på andra sätt. 
Året därpå satte jag mig i skolbänken och idag har jag varit etolog i över ett decennium. Jag har hunnit träna och utbilda många tusen hundar med tillhörande människor under de år som gått sedan den där sommaren 2001. Och varenda en har haft något att lära mig. För det är så man utvecklas – genom ständig ödmjukhet inför vad man ännu inte vet. 
Det går inte att tvinga en hund att dra tungt, sas det.
En klok företrädare för vår sport sa en gång till mig: ”Irene – vi är hela tiden enbart en enda tidningsartikel ifrån sportens undergång.”Japp. Så länge vår sport är kontroversiell är den sårbar. Så länge det finns människor som inte inser att det finns hundar som faktiskt villdra tungt mer än något annat, kommer vi som värnar om sporten behöva förklara oss. Om och om igen. Och genom åren har jag lutat mig mot påståendet att ”det går inte att tvinga en hund att dra tungt”. Som att det vore en garant för att det vi gör med våra hundar är ok. Eller mer än ok. Jag har inte ens ifrågasatt påståendet, det har bara följt med. 
Men nu, när jag för första gången på mycket länge faktiskt har en tävlingshund jag kan ta mig ut på tävlingsbanorna med, möts jag av ett scenario jag inte räknat med. Hos vart och vartannat ekipage, både inhemska som utländska. Det går att tvinga hundar att dra tungt.Verbalt med ord. Visuellt med signaler som ges hunden. Fysiskt genom att hindra hunden från att välja att inte dra. Hur har jag kunnat missa detta är så vanligt?! Jag sätter hjärtat i halsgropen, för jag ser att den där tidningsartikeln som vi alla bör frukta, bara är en skrivkunnig och hundkunnig belackare till åskådare bort… 
 
Ja, det funkar. Men det behövs inte.
Men jag är lösningsorienterad och jag ser att det bara finns en väg – framåt! För ska vi föra weightpull in i 20-talets rumsrena arena för hundsport så kan vi inte längre ägna oss åt tvång och bestraffning. Inte för att det inte funkar – för det gör det uppenbart. Utan för att det inte behövs. Och för att vi idag vet bättre. Faktum är att vi idag vet mer om hundars känsloliv och samspel med oss människor än någonsin tidigare – så varför inte nyttja det? 
Sett ur hundens välfärdsperspektiv är det enkelt. Hunden väljer hellre situationer som ger behag (läs: belöning, förstärkning) än situationer som ger obehag (bestraffning). Så om din hund får välja så kommer den med största sannolikhet att hellre välja positionen framför vagnen om du kan lägga upp träningen helt utan obehag (även om situationen är komplex och bygger på påverkan från flera håll än från dig) än om du inte gör det. Och sett från ditt perspektiv – vad har du att vinna på detta? Ja, om du undrar över det bör du läsa ovanstående igen: Om hunden hellre väljer att dra vagnen om du tar bort obehag ur träning och tävling än om du tillför obehag – då är vinsten för dig att lägga om din träning given. Kan du få hunden att vilja dra tungt och att välja att dra tungt – då är varken du eller hunden förlorare. 
 

Ert träningsresultat är DITT ansvar. Inte hundens.
Och hur tar du dig dit då? Belöningsbaserad och vetenskapligt förankrad inlärning innebär att du väljer bort all form av obehag. All form av tillförd bestraffning, verbalt, visuellt eller fysiskt. All form av utebliven belöning vilken skapar frustration och stress (”Varför fick jag inte belöningen nu?!”). All form av utebliven bestraffning, vilken visserligen skapar en känsla av lättnad (”Puh! Jag slapp undan..!”) men inte skapar välbehag på det sätt som tillförd belöning gör, och i sig kräver att bestraffning är närvarande i processen. 
Belöningsbaserad inlärning kräver att du ser minsta tecken på upplevt obehag i situationen och i inlärningsprocessen. Att du lägger upp en träningsplan och att DU tar ansvar för hur det går – istället för att lägga över ansvaret på hunden genom att bestraffa misstag du egentligen bär ansvaret för (”Hundjäkel! Varför gör du inte som jag säger?!”). Men vinsten i sig är enorm för hunden – du kan få din hund att vilja göra det du tränar den till. Istället för att kanske ta i för att du säger det. Och likaså för dig. I dagsläget vet vi ju att hunden upplever samma känslor som oss och det medför att vi behöver ifrågasätta vår kulturellt påstådda rätt att behandla hunden med obehag – om det inte handlar om akuta situationer. Och dit hör definitivt inte tävling och träning inför tävling… 
 
Början. Eller kanske fortsättningen..?
Det finns spaltmeter mer jag kan skriva om under detta ämne. Om kontroll – både som förstärkare för hunden och om vårt behov av kontroll. Om valmöjlighet. Om vårt påstådda behov av att använda bestraffning. Om träningsmetoder. Om stress och om signaler på upplevt obehag. Men det får bli ett annat inlägg, en annan gång. Eller kanske flera. Men om just du känner att du vill veta mer om hur du kan göra din WP-träning belöningsbaserad – då har vi en kurs för dig hos oss i juni, fortfarande med några platser kvar: https://www.hundlaroverket.se/store/p/aktivering-91857/weightpull,-tävlingskurs-956311 Du som medlem i SWK har givetvis rabatt (fråga oss efter rabattkod). Kanske ses vi där eller på tävlingsbanorna, och lär vidare av varandra!
 
Med hopp om att ha sått ett frö här och var, för hundens bästa och för sportens bästa. 
irene

Etiketter: weightpull

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: