Adina Bielk

Att umgås med djur har alltid varit viktigt för mig. Jag växte upp med hund i familjen och hade ett stort hästintresse som barn. Det tjatades på föräldrarna att få komma iväg till nåt stall för att, om inte rida, så i alla fall få klappa på hästarna. När jag kom hem från stallet vägrade jag tvätta händerna för jag ville ha kvar hästdoften så länge som möjligt. När jag kom upp i tonåren började mitt intresse för hundträning sakta smyga sig på. Vi fick hem en schäfervalp i familjen och jag bad mina föräldrar om att få gå kurser med den. Riina, som hon hette, var alltid klassens stjärna och en relativt lätt hund att träna vilket gav mig mersmak.
Under lång tid hade hästar störst fokus i mitt liv och mellan åren 1996-1998 tog jag en grundexamen inom lantbruk med inriktning hästskötsel. Under utbildningen till hästskötare hade vi även några alternativa veckor där man fick pröva på andra djurrelaterade ämnen. Jag valde hundträning och under de veckorna var första gången jag kom i kontakt med shejpning inom hundträning. Det var början till en helt ny värld och gav mig mycket att tänka på i min relation till djuren. 

Sedan följde några år där jag inte hade möjlighet att ha varken hund eller häst. Så småningom tog längtan efter djur över och jag började rida igen. Med det kom intresset för hästens muskulatur och jag utbildade mig till hästmassör på Axelssons animal massage school 2002, och sedan även till hundmassör 2003. Längtan efter en egen hund blev större och större och i mars 2014 kom lilla schäfervalpen Ada in i mitt liv. Ada har utmanat allt jag trott mig veta om hundträning och fått mig att vidga mina vyer massor inom belöningsbaserad träning. Vår resa tillsammans har inte alltid varit lätt, men otroligt lärorik. Ju mer jag lärde mig, desto mer ville jag veta och mitt brinnande intresse för hundträning tog sin början. I mars 2021 flyttade även border collie valpen Jack in hos oss. Tanken är att han ska bli min nya tävlingshund i agility, lydnad och bruks samt hjälpa till vid kursverksamhet och liknande.
Agility har intresserat mig redan från tonåren då jag gick min första kurs tillsammans med Riina. Men det var först våren 2015 när Ada och jag gick vår första kurs som agilityintresset blommade ut i full styrka. Agility passade oss perfekt och vi utvecklades snabbt tillsammans.
En del av hundträningsvärlden är även att hjälpa sina träningskompisar och jag upptäckte hur mycket det gav mig att få se andra lyckas och komma vidare i sin träning. Så under 2018 utbildade jag mig till agility A1 instruktör genom SBK.  Därefter har det blivit fler och fler utbildningar allt eftersom jag växte i min roll som instruktör och insåg vilken glädje det är att få se andra utvecklas tillsammans med sina hundar! Jag tränar även regelbundet för instruktör för min egen utveckling. Vid sidan av agilityträningen försöker jag också hinna med att träna brukslydnad, spår och nosawork. Att hålla mina hundar allsidigt starka är också det en självklarhet och vi jobbar mycket med fysträninging som kättingdrag/dragweight, simning, klövjning och balansträning. 


– Hästskötare (1998)
– Diplomerad hästmassör (Axelssons Animal Massage School 2002)
– Diplomerad hundmassör (Axelssons Animal Massage School 2003)
– Agility A1-instruktör (SBK 2018)
– BAT 2.0 webinar, Grisha Stewart (2019)
– Balansbollsinstruktör (2020)
– Canis Klickerinstruktör (2020-2021)
– 1:A Hjälpen Hund (Stockholms djurakademi 2021)
– Hoopersinstruktör (2022)
– Nose work instruktör (SNWK 2022)
– Nose work doftprovsdomare (SNWK 2022)
– Antrozoologi (Empatia 2022)
– Hundgymscoach (under utbildning) (Hundsteg 2023)

%d