Irene Westerholm

Så länge som jag kan komma ihåg har djur varit viktigare än allt annat, men att det skulle vara hundar jag skulle viga mitt vuxna liv åt var ingen självklarhet. Som barn växte jag upp med allergier i familjen vilket omöjliggjorde hund i hemmet. Så det blev häst istället. Väl utflugen från föräldrahemmet införskaffades första hunden. Att det gick så bra hade inget med kunskap att göra eftersom jag inte var tillräckligt påläst och dessutom naiv. Men livet med Doris gav mersmak och jag började förkovra mig i hundträningens fantastiska värld! Det har inte varit en helt spikrak väg fram till dagens ståndpunkt i helt belöningsbaserad träning, utan en utveckling med många stickspår, influerad av många personer som inspirerat på olika sätt. 
Jag är numera utbildad etolog vid Stockholms Universitet, vilket innebär att jag har en 4,5 år/277,5 hp lång universitetsutbildning inom biologi/zoologi med tyngdpunkt på djurs beteenden (examen 2007). Jag har under min utbildning genomfört vetenskapliga studier på allt från slagsmålsbeteenden till personlighet, på vitt skilda djurarter. Jag är också utbildad hundinstruktör (2002) via HUNDutbildningsgruppen och har hållit kurser sedan 1999, med början som assisterande instruktör.


En  del av min arbetstid skriver jag utlåtanden och agerar som sakkunnig åt Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i djurplågeriärenden samt vanvårdsärenden – ett mycket viktigt, men många gånger tungt uppdrag. 
Även om mesta tiden går åt till att träna hundägare och andras hundar, brinner jag ju även för att motivera och lära mina egna hundar. Weightpull, agility och lydnad är tre sporter som jag är aktiv inom i dagsläget, även om jag provat på många fler.
Min främsta drivkraft både i mitt yrke likväl som övriga delar av livet är min vilja att öka förståelsen för djurs beteende och känsloliv och därmed minska lidande. Att bli förstådd och behandlad väl är lika viktigt för den du möter, som det är för dig!

Jag försöker fortlöpande utbilda mig vidare inom intressanta områden och genom åren har det blivit många utbildningar. Bland andra:
– ADVENTure Dog Conference “Urhunden”, HUNDutbildningsgruppen (2001)
– Hundmassage, grundkurs, Axelsson Animal Massage School (2001)
– Hundinstruktörsutbildning via HUNDutbildningsgruppen (David Selin och Anders Hallgren 2002)
– Jägarexamen via Jägarnas Riksförbund (2004)
– Magisterexamen etologi vid Stockholms Universitet (2007)
– Viltspårpovsdomarutbildning, SDK (2007)
– Klickerexpo 2007, Bob Bailey & Kathy Sdao (2007)
– ADVENTure Dog Conference, “Farliga hundar – ur olika vinklar”, HUNDutbildningsgruppen (2008)
– Dialektisk beteendeterapi, SLL (2009-2010)
– “Från valp till stjärna”, Eva Bodfäldt (2011)
– Tävlingslydnad, Emma Willblad (2018)
– Vidareutbildning inom problemhundsutredning med Milene Wallin (2019)
– “Start Button Behaviors”, Eva Bertilsson & Emelie Johnson Vegh (2019)
– “Emotions, learning and animal training” Karolina Westlund (2019)
– “Animal Emotions”, Karolina Westlund (2019-2020)
– Choice, Communication, Control CCC2019 (2019)
– “BAT 2.0 webinar”, Grisha Stewart (2019)
– “PTSD och traumaberarbetning hos hund”, webbinarium, Caroline Alupo (2020)
– “Raise your separation anxiety game”, webbinarium, Jo-Rosie Haffenden, The School of Canine Science (2020)
– “Advanced Animal Training Course”, Karolina Westlund ILLIS, (2022-2023)

Dessutom styrelseuppdrag inom bl a för Svenska Pitbull terrier Föreningen 2000-2005 och som vice ordförande i APBT-federationen sedan 2007.

%d