Kamphundsboken

– den rosade, största och första skandinaviska boken om hundar av kamphundstyp

I denna breda faktabok finner du svar på de flesta frågor om kamphundar – inklusive förklaringen till varför synen på dessa hundar förändrats så. Från att vara hyllade nationalsymboler under mellankrigstiden till att under 1980-talet utpekas som mördarhundar har steget varit kort.

Begreppet kamphund har med medias försorg kommit att bli synonymt med ”farlig mördarhund” – en uppfattning som är helt felaktig. Kamphund är ju benämningen på den hundtyp som under sekler avlats för att aldrig bita människor. Därför är begreppet snarare en kvalitetsstämpel än det skällsord det kommit att bli.

Det är fullt möjligt att boktiteln provocerar, inte minst många kamphundsvänner. Visst kan vi kalla kamphunden för något mindre laddat, men den kommer fortfarande att ha sitt utseende, sina kvaliteter, ja hela sitt ursprung som kamphund. Även om den gärna sitter i knä kan den aldrig bli någon dvärghund.

Att det finns problem med både hundar och hundägare i vårt samhälle har knappast undgått någon. Men för att komma tillrätta med dessa behövs inte seglivade myter som slagträ i debatten. Kunskap är lösningen. Här finner du en stor dos kamphundsfakta samlat i den hittills största skandinaviska boken i ämnet.

SLUTSÅLD, ny upplaga under arbete

Pris 360 kr, du hittar den i vår e-butik här.
Boken är korrekturläst av flertalet insatta personer från olika yrkesgrupper –  uppfödare, verksamma inom beskrivna hundsporter, rasklubbar, jurist, polis med flera. Boken har en utförlig referenslista – allt för att garantera dess faktamässiga innehåll.

Leveranstid ca 1 v. Skickas till hela Norden.
200 sidor, paperback, 165 x 243 mm.
Copyright 2014 Irene Westerholm och Åsa Tova Bergh. Grafisk formgivning Viktoria Ahl.
Foto Per Söderlund (där inte annat uppges).
Första upplagan andra tryckningen.
Utgiven på Förlaget Eget Bevåg i samarbete med Hundläroverket.
ISBN 978-91-980709-1-0

Recension ur Hundsport, Svenska Kennelklubbens tidskrift 5-2014. Dock med fel i text avseende författare och förlag.
Recension ur Hundsport, Svenska Kennelklubbens tidskrift 5-2014. Dock med fel i text avseende författare och förlag.

Recensioner

Boken har nått både yrkespersoner inom myndigheter, verksamma inom hundrelaterade yrken och hundägare. Här kan du läsa ett urval av recensioner!

“Oj oj oj vilken bok! !!
Efter att ha läst den kan det inte finnas några frågetecken alls.det jag gillar av det jag läst hittills är att ni skriver på ett sätt som man fattar direkt vad man läser! Jag har väldigt svårt att komma in i en bok men med denna är det svårt att sluta läsa för att den både är intressant o lättförståelig. TACK för att ni skrivit denna bok!

“Ni har väl inte missat? Nu är den äntligen här, den efterlängtade Kamphundsboken!
Jag har köpt den, läst den, och kommer att läsa den många gånger till och kan varmt rekommendera den till såväl varenda kamphundsägare, som till alla som undrar över eller är nyfikna på dessa hundar. Här finns svaren på alla frågor ni haft!”

“Vilken bra bok du skrivit 🙂
Jag menar det! Skitbra! Jag känner mig stolt som känner dig lite. Du skulle försöka få ut den boken bland alla politiker. Viktigt!
Den här boken borde vara ett måste i tex SKK,s uppfödarutbildning. Det är så jäkla mycket fördomar som florerar bland uppfödare och hundmänniskor att man blir mörkrädd.
Även på stora hundutställningar där det borde vara kunniga människor möts man varje gång av människor som har helt snedvridna idéer om hur det funkar med dessa hundar. Och ofta har dom ett behov att berätta för mig hur det ligger till. Jag som är helt novis på området.”

“Hejsan! Skulle vilja beställa Kamphundsboken, har bläddrat lite i den & den kommer att hjälpa mig massor.”

“… GRYM bok förresten!”

“Elsker det jeg har lest i Kanphundsboken hittil…Takk Irene :)”

“Hej,
Så nöjd, tycker att det verkligen varit ett tomrum på bokfronten i ämnet:) så inte förvånad att den tog slut- kul!”

Recension i Brukshunden nr 2-2014, Svenska Brukshundklubbens tidskrift
Recension i Brukshunden nr 2-2014, Svenska Brukshundklubbens tidskrift

“Snart kommer en rätt intressant bok som plöjer igenom de mesta myter, fördomar, historiska faktan etc om de som betecknas som “Kamphundar”. Skönmålar inte och svartmålar inte heller, en saklig bok helt enkelt.
Varit tillfrågad som sakkunnig(fan lät ju hur seriöst som helst…el nja läst igenom och haft ngn åsikt om småting är väl mer sant ). Hursomhelst, en bra ABC-bok för den som är intresserad att få mer kött på benen om detta kontroversiella och alltid aktuella ämne. Köp!”

“I övrigt får jag lämna en liten kommentar om boken: jag är hyffsat påläst om rasen, deras historia och lagar och många av de verkliga historierna var jag redan insatt i, men de bitar som beskriver deras mentalitet i olika situationer var väldigt intressant!! Några aha-upplevelser och flera gånger satte ni ord på tankar och ideér jag själv tänkt eller känt men haft svårt att förklara, så i det stora hela väldigt positivt och jag tycker det verkligen var på tiden att vi skulle få en bok om våra kamphundar, just eftersom det finns så många tankar och åsikter om dem!
Och har du kontakt med Mangos matte får du tacka henne att hon ställde upp trots allt! Många kapitel ger mig en stor klump i magen men deras historia gjorde mig tårögd istället, på ett positivt sätt! Verkligen fina förebilder!!”

“Åsa, TACK för Kamphundsboken! Inte hunnit läsa, kan bara konstatera att den till synes innehåller ALLT som finns att veta i ämnet och jag ska läsa den med stort intresse. Att den dessutom är FLOTT (eller heter det FET numera?) glädjer ett estetiskt öga. Kram!”

“Wow, wilken toppenbok! Har stormläst den sedan fredag då jag fick den i brevlådan. Super!! Tack för att ni skrivit denna.
En bok som denna är saknad på marknaden och borde ha kommit ut för länge sedan.
Ska rekommendera den åt min goda vän som föder upp staffi, amstaffin, minibullisar och pit bulls.”

“Kamphundboken er kjempebra! Anbefaler den til alle jeg kjenner med kamphunder
og kursdeltagere. :-)”

Artikel av Bodil Sjöstrtöm publicerad i flertalet lokaltidningar
Artikel av Bodil Sjöstrtöm publicerad i flertalet lokaltidningar

“Hej hej! Jag fick Kamphundsboken av min mamma i fodelsedags present och ville bara saga att jag alskar hur arliga ni ar! Jag ar sa trott pa bocker med hundra bilder pa pitbullar som gosar med bebisar. Tycker er bok ar fantastisk, speciellt att ni understryker vilken sorts akrivering some ar nodvandig for att de inte ska bli over- eller understimulerade!”

“Tusen tack för boken! Jag har redan börjat ”sätta tänderna i den”.
Bra jobbat! Den ser fantastisk ut av det lilla jag hunnit bläddra och läsa.”

“vilken otroligt bra tydlig och lättläst bok .jättenöjd”

“Tack för all hjälp, och tack för allt du delat med dig i Kamphundsboken!”

Recension från vimeddjur.se:
“Kamphundsboken är en faktabok om de hundar, som i media oftast framställs som så kallade ”mördarhundar”.  Huvudförfattaren Irene Westerholm är utbildad etolog & hundinstruktör, hon  har specialiserat sig på just kamphundsraserna. I dagens samhälle är ordet kamphund ett väldigt laddat ord och till och med kamphundsägare skyr att använda ordet eftersom media vänt det till något negativt som klingar lika med aggressiv.
Kamphundsboken kommer i rättan tid och vänder på begreppet. En kamphund är en hund som avlats i generationer just för att inte vara aggressiv. Hur kunde det gå så fel för kamphundens rykte och är de hundar som i media framställs som kamphundar egentligen riktiga kamphundar? Kamphundsboken  reder ut begreppen och förklarar kamphundens historia från dåtid till modern tid.
För att förstå kamphundarna behöver vi också acceptera deras ursprung och ta tillvara alla de goda egenskaper kamphunden har. Precis som jakthundar har jaktlust, vallhundar har vallust så har kamphunden en kamplust. Men kamplusten är inte synonymt med att slåss utan en stark vilja att arbeta. I boken presenteras flera olika hundsporter som passar kamphunden bra och gör att den får utlopp för sin kamplust.
En kamphund hyser en stor kärlek för människan och en vilja att vara till lags. En bra aktiverad och uppfostrad kamphund är en underbar och kärleksfull familjemedlem, men man får heller inte glömma bort kamphundens envishet och styrka.
Kamphundsboken glorifierar inte kamphunden, men får oss att på pedagogiskt sätt förstå att dessa hundar inte är några monster.
I dagens samhälle borde egentligen de  allra flesta läsa boken. För de allra flesta har en åsikt om kamphunden!
Heidi Purmonen”

En elev som varit tvungen att ta bort sin hund skriver:
“PS tack för en jätte bra bok “kamphunden” läste den på en dag, hoppas jag får nytta av den någon annan gång.”

“Lånade Kamphundsboken igår på biblioteket. En av dom bästa böcker jag läst! Ville köpa mig en egen men den verkar slutsåld. Hoppas jag hittar den någonstans.”

Bibliotekstjänsts recension:
“Kamphund – usch, säger många. Men vad är egentligen en kamphund, hur farliga är de och varför är många rädda för dem? Svaren på dessa och andra frågor hittar man i Kamphundsboken, skriven av två erfarna “hundmänniskor”, Irene Westerholm och Åsa Tova Bergh. Kamphundar är avlade för organiserade hundslagsmål och för att hjälpa till vid hanteringen av boskap, men inte för att vara aggressiva mot människor. Däremot är de inga nybörjarhundar och lockar tyvärr många olämpliga hundägare. Boken tar upp olika raser, historia och egenskaper, hur man har och uppfostrar sin kamphund, hundägaransvar och djurskydd. Paradgrenen weightpull presenteras utförligt. Trevliga färgfoton illustrerar. Litteraturlista och en väl kortfattad ordlista finns. Boken är lättläst och överlag trevligt skriven. Den riktar sig framför allt till den som har eller tänker skaffa en kamphund, men är även intressant läsning för alla som vill veta mer om dessa hundar och förstå varför de kan skapa problem i samhället. – Bodil Enoksson.”

“Läste klart Kamphundsboken idag. En mycket informativ och sakkunnig bok i positiv anda som långt fler än bara kamphundsägare skulle ha stor nytta av. Heja dig! :)”
Stadsvargen

%d