Klickerträning från grunden!

Klickern är vad man kallar en betingad förstärkare. En box med ett ljud som hos hunden, med hjälp av inlärning förknippats med belöning. ”Klick” kommer i hundens klickerträning betyda att belöning är på väg och metoden används idag inom flera områden. Metoden fungerar lika bra till att lära sällskapshunden gå fint i kopplet och komma på inkallning, som till att lära in avancerade lydnadsmoment, cirkuskonster och för att träna bort rädslor. Metoden är även effektiv att använda för att träna andra djurarter än hunden. Höns, fåglar, hästar, katter och getter är bara att nämna några arter.

Men vad är då klickertrtäning?
Metoden bygger på vetenskapliga inlärningsprinciper som varit väl kända sedan 30-talet. I hundvärden är det först de senaste 20 åren som klickerträningen blivit populär, kanske främst tack vare den amerikanska delfintränaren, biologen och författaren Karen Pryor. Allt eftersom fler upptäcker klickerträningens effektivitet blir det fler och fler användningsområden och vissa sätt skiljer sig från andra. En del har fortsatt att träna efter Karen Pryors ideal medan andra bara tagit med delar av filosofin och lagt till den till sina egna gamla metoder. Här nedan är en beskrivning på hur vi definierar klickerträning.

  • Fokus på att belöna rätt beteende
  • Hunden ska erbjuda beteenden frivilligt
  • Användande av en betingad förstärkare
  • Vi fokuserar på det vi kan se

Varför just ett klick?
Klicket är dels ett ljud som är lätt för hunden att uppfatta och som skiljer sig ifrån mycket av andra ljud vi använder runt hunden. Forskningsresultat av B. Shoening och K. Pryor pekar också mot att klicket som fås ur klickerboxen finns bland de ljud som når amygdala (en del av hjärnans mest primitiva delar) innan hjärnbarken (hjärnans ”tänkande delar”). Ord måste tolkas och kännas igen av det centrala nervsystemet (tar tid och energi) vilket klicket inte behöver. Klick som är ett betingat stimuli för godis skapar dessutom reaktioner i parasympatiska nervsystemet vilket hos oss människor ger en känsla av avslappning och välbefinnande.

På denna kurs går vi igenom inlärningspsykologins grunder, vi kommer jobba med bla inlärning av olika targets, targetöverföring, fånga beteenden, döpa beteenden, shaping och liknande. 

Till kursstarten behöver du ta med en klicker (om du ej har en klicker redan får du låna en av oss), godis i små bitar (gärna några olika sorter) och en filt/ bur som din hund kan vila i. Du kan också ha användning av en skål eller liknande för att placera extern belöning och vatten i till din hund. 

Kursen riktar sig mot hundar från 4 månader och uppåt. Hunden bör ha gått en valpkurs innan denna kurs, i övrigt behövs inga förkunskaper.

Instruktör: Adina Bielk

Schema: Kursen omfattar 4 lektioner à 2 timmar. Lektion ges varje vecka om inget annat anges. Teori samt videomaterial ges digitalt. Kursen går även att boka som 3 privatlektioner á 1,5h för Adina Bielk 

Max 4 hundar/grupp.
Anmälan längst ned på sidan.

Behöver du hjälp med din bokning? Vi kan boka in dig manuellt om så önskas. 
Vi erbjuder även manuell faktura och swish som förskottsbetalning mot en administrativ avgift. Mejla oss dina önskemål! 

%d bloggare gillar detta: