Förberedelser inför kurs och privatträning

Välkommen! Hundens (och din!) inlärning under träningen unerlättas om ni kan förbereda er. Läs och följ beskrivningarna nedan!

 • Du kommer behöva godaste godiset till din hund (som skinka, smaksatt mjukost på tub eller liknande, gärna både slickbart och styckegodisar), lite tråkigare godisar (kanske torrfoder etc), en filt till hunden att vila på samt en bitvänlig leksak (gärna lång, i snöre/rep). Se till att din hund också har något ben eller liknande att tugga på, eller någon mer långvarig slickuppgift (som t ex färskfoder infryst i en kong, märgben etc).
 • Träningen underlättas genom att du tränar in nedanstående grundfärdigheter med din hund. Se gärna instruktionsfilmerna!
 • Din hund måste vara frisk och vaccinerad (parvo, HCC och valpsjuka) för att närvara under träningen. Löptikar är tillåtna med trosa på inomhus. Meddela oss om din tik löper.
 • Håll avstånd till andra hundar som möjliggör att både de och din hund kan bibehålla avslappning.
 • Hundläroverket AB tar inget ekonomiskt ansvar vid hund och/ eller personskador. Du är alltid strikt ansvarig för din hund. Se över din hem- och ansvarsförsäkring, samt hundförsäkring!
 • Vid ankomst – lämna din hund i bilen om den kan slappna av där.
 • Om du känner minsta tecken på infektion önskar vi att du håller dig hemma. Vi stöttar genom att du kan filma din träning, skicka till oss och få digital feedback för att kunna avancera i träningen och följa kursplanen.
 • Vägbeskrivning hittar du här.
 • Om du bokat privatträning – mejla oss gärna en sammanfattning av vad er utgångspunkt och era mål med träningen är.

Belöningsbaserad inlärning

Ju bättre du förstår inlärningslagarna – desto bättre kommer du kunna skapa framgång för dig och din hund. Läs och begrunda nedanstående!

 • Tajma belöningen. Ge hunden belöningen så exakt som möjligt, direkt efter att hunden gjort det du vill att den upprepar. Använd gärna en belöningssignal som du kan vara exakt med, så kan den primära belöningen i form av t ex godis eller leksak komma strax därefter. 
 • Använd åtråvärd belöning. Använd det din hund vill ha oavsett om det är ätbara ting, lek, social eller extern belöning. 
 • Sätt kriterier för belöning som hunden klarar av. Avancera svårighetsgraden gradvis under övningarna, gör det lättare om det blir för svårt. Ingen av er tjänar på att ni misslyckas – det man gör ofta blir man bra på – oavsett om det är vad du önskar av hunden eller inte.
 • Anpassa miljön, så att störningarna runtomkring inte ger misslyckanden i träningen. 
 • Träna korta pass och pausa ofta. Det kostar att hålla koncentrationen, för både tvåbent som fyrbent. 
 • Placera belöningen klokt så att placeringen gynnar det du vill att hunden ska lära sig.
 • Träna gärna operant: det vill säga låt hunden fundera och vara medveten om vad som egentligen ger belöning, men inte på bekostnad av frustration (som kan bli konsekvensen av att hunden upplever utebliven belöning). Hjälp isåfall hunden att lyckas. 

Inlärning av belöningssignaler

En rätt använd belöningssignal effektiviserar inlärningsprocessen. Den ska kunna markera både att hunden gjorde något som leder till belöning och att belöning kommer, för hunden. Det kan underlätta att ha både en belöningssignal för godis och en annan för lek. Kanske även en för sökbar belöning och kanske ytterligare en för externa belöningar (som att hälsa på någon trevlig, att nosa i dikeskanten, att gå ut). 

Välj belöningssignaler som du inte använder i andra sammanhang idag. De bör vara korta och koncisa – populära godissignaler är t ex RÄTT, YES, GOTT, TOPP eller ett klick från en klicker. Undvik att träna in BRA eller DUKTIG som godissignaler, av den enkla anledningen att de är ord som de flesta av oss “slösar” med och kommer använda även utan att vara förberedda på att ge en godisbit. 

Ge godis och låt hunden höra signalen, upprepa i snabb takt under ett par minuter. Upprepa gärna flera gånger per dag under några dagar-en vecka, i olika lugna miljöer. Hunden ska inte prestera något, bara höra och känna smaken. Se instruktionsvideo nedan!

Inlärning av operanta grundfärdigheter

Nästa steg är att lära er grunden i samarbetet över belöningar – att hunden byter beteenden mot godis. Givetvis kan andra belöningsformer också användas, men grunden sätts lättast med snabbt svald godis. Inlärda grundfärdigheter kan underlätta avancemanget under kommande träning – att hunden förstår vitsen med att “ta på tänkarmössan” och klura lite på vad som kan vara lönsamt i olika situationer. 

Under inlärningen av grundfärdigheter är det inte själva beteendena hunden utför som är målet – utan att ni båda börjar samarbeta och byta beteenden mot belöning. Att hunden vågar prova och blir belönad likaså. Du kan med andra ord belöna många typer av beteenden eftersom det är hundens kreativa tankearbete som är en stor del av målet. Undvik däremot att hunden når din hand och lyckas nagga på/krafsa på den (genom din handplacering) och undvik även att hunden blir så uppspelt att den skäller (genom att belöna oftare och/eller andra beteenden istället). 

För en hund som ännu är sparsam med beteenden får du leta efter de små och belöna dessa. Att hunden trampar lite med framtassarna, att den tittar bort eller liknande. Låt det vara lönsamt för den blygsamma hunden att våga bjuda på beteenden! Du kan även locka fram flera beteenden genom att träna i olika miljöer. Inte bara hemma på köksgolvet utan i alla andra rum i hemmet också. Och ta med träningen ut, i trädgården eller parken, på parkeringsplatsen eller i garaget. Samarbete är grunden till det mesta och samarbete är lönsamt att få till i alla miljöer ni vistas i.

Hur ska ni komma igång då? Jo, ha en näve med gottisar i en sluten hand framför hunden (det kan bli en signal för att bjuda på beteenden (att vara operant) – och observera minsta lilla beteende hos din hund – säg din belöningssignal och ge hunden belöningen. Antingen ur din hand eller kastad på golv/mark. Och upprepa. I början kan det vara lagom att träna 5-10 repetitioner innan ni tar en paus. Orkar hunden mer kan ni upprepa två pass till innan en längre paus. 

Nedan ser du en kort video som illustrerar träningen av operanta grundfärdigheter. Visserligen kan både Gimli och Vira bjuda på beteenden redan, men du får förhoppningsvis en hint om vad du kan sträva efter. Här har vi även lagt till föremål som hunden kan rikta beteenden mot – allt för att öka beteenderepertoaren hos hunden och därmed kunna underlätta kommande inlärning.

Pausposition – att ligga ned och (förhoppningsvis!) slappna av

Koncentrationen håller bara i sig korta stunder då vi ska lära oss något nytt – och det gäller både människa såväl som hund. Att ta pauser under träningen är nödvändigt, och lika nödvändigt är det att ta paus på ett gynnsamt vis, för både hund och människa. Ett (för många hundar) trevligt och lönsamt sätt att pausa på, kan vara att ligga ned på sin filt och titta på en godisbit. Eller ligga ned och vila en stund utan godis framför. Eller att sitta/ligga ned i ryggsäcksposition med mjuk och långsam beröring som hjälp. Se på filmen (som är utan ljud) och prova dig fram – men se till att undvika frustration hos alla inblandade – belöna oftare än du tror och på den plats du vill att hunden ska vara kvar. 
Ta gärna en titt igen på hållpunkterna för effektiv inlärning som står högst upp, innan du börjar. Blir det för svårt så hjälps vi åt då vi ses!

Lycka till och väl mött!

%d